Een Nederlandse of Hollandse traditie is een bezoek brengen bij familie, vrienden of buren voor een kopje koffie. Dit gebeurt spontaan of op afspraak, maar is ook vaak een vaste activiteit.
Een bekende Nederlandse traditie is het eten van beschuit met muisjes bij de geboorte van een baby.
Nederland is ook sterk beinvloed door het christendom, hierdoor worden er feesten zoals Kerst, Sint Maarten, Goede Vrijdag, Sinterklaas, Koninginnendag en Carnaval.
De marokkaanse cutuur is totaal verschillend van de culturen die we in Europa aantreffen.
Als u de mensen met respect behandeld en zich openstelt voor hun interessante cultuur zullen de marokkanen u zeer vriendelijk behandelen en het is niet ongebruikelijk dat u bij ze thuis wordt uitgenodigd voor een kopje thee of zelfs een maaltijd.
Voor u het huis binnen gaat van een marokkaanse familie, moet u uw schoenen uittrekken. Ook is het aardig om een cadeautje mee te nemen.
In de stad wordt vaak zoetigheid zoals taartjes of koekjes meegenomen, terwijl op het platteland vaak een levende kip als cadeau wordt gegeven.
Als u bij een gezin wordt uitgenodigd kunt u op een ideale manier kennismaken met de marokkaanse cultuur en keuken. In Marokko wordt doorgaans met de handen gegeten, dat is hier heel normaal. Als er met de handen wordt gegeten, eet je alleen met je rechterhand, omdat je de linkerhand gebruikt ´in de badkamer´.
Zuid-Afrika heeft ruim 49 miljoen inwoners. De overgrote meerderheid (80%) is zwart. Kleurlingen (mensen van gemengd ras) en blanken maken beide ongeveer 9% uit van de bevolking. De kleinste groep bestaat uit Aziaten (2,5%, voornamelijk mensen afkomstig uit India).
De grootste stad van het land is Kaapstad met ruim 3,5 miljoen inwoners. Johannesburg heeft ruim 2 miljoen inwoners, maar in het hele stedelijke gebied (Johannesburg, Soweto, Alexandra) wonen meer dan 7 miljoen mensen. Andere grote steden zijn Durban (3,3 miljoen inwoners) en Pretoria (1,7 miljoen).
De blanken stammen af van kolonisten en je kunt daarin een onderscheid maken tussen mensen die Afrikaans spreken (afstammelingen van Nederlanders, Duitsers, Fransen en Hugenoten) en Engelstaligen (van Britse afkomst).
Door deze grote etnische verscheidenheid is het moeilijk om te spreken van "de" Zuid-Afrikaanse cultuur. Zo zijn er alleen al 11 officiële talen. De belangrijkste zijn isiZoeloe en isiXhosa, de moedertalen voor zo’n 40% van de Zuid-Afrikanen.
Engels is dus niet de meest gesproken taal, maar wordt wel het meest gebruikt als omgangstaal tussen de verschillende bevolkingsgroepen.
Tijdens de apartheid zongen zwarte musici meestal in Engels of Afrikaans. Nu zingen er veel (ook) in traditionele talen.
Er zijn overigens veel verschillende muziekstijlen te horen in Zuid-Afrika, ook weer afhankelijk van de bevolkingsgroep. Marabi is populair onder de zwarte bevolking; het is een mengeling van jazz, blues en traditionele Afrikaanse muziek.
Op zijn beurt is marabi weer vermengd met Zoeloemuziek en Afrikaanse big band. Die stijl heet mbanqanga en komt nog het dichtst in de buurt van funk.
Hoewel algemeen beschouwd als verschillend van de Europese cultuur moet de Amerikaanse cultuur beschouwd worden als behorende tot het Westerse beschaving, net als de dominante culturen van andere immigratielanden als Canada, Australië en Nieuw-Zeeland. Het culturele erfgoed van de verschillende groepen kolonisten is gewoonlijk nog overduidelijk te herkennen in datgene wat Europeanen en Latijns-Amerikanen nu als "typisch Amerikaans" of "Anglo-Amerikaans" herkennen, al is het wel gemuteerd. Dit blijkt bijvoorbeeld uit de vele vormen van het christendom die in de Verenigde Staten worden beleden: de theologische grondslagen zijn vaak herkenbaar Engels, maar met de Anglicaanse Kerk hebben weinig van deze genootschappen nog een band. De Afro-Amerikaanse cultuur heeft vooral in de muziek en amusement zijn stempel gedrukt op het Amerikaanse erfgoed. De culturele indrukken die de oorspronkelijke bewoners, de Indianen, hebben achtergelaten zijn te verwaarlozen. Alleen in topografische namen komen veel Indiaanse woorden voor.
België kent een rijke traditie van schilderkunst. Dit begon met de Vlaamse Primitieven waaronder Jan van Eyck en Hans Memling. Dit kwam tot bloei met Quinten Matsijs, Pieter Bruegel de Oude, Peter Paul Rubens, Jacob Jordaens en Anthony van Dyck. Later volgden Constant Permeke, René Magritte, Paul Delvaux en James Ensor.
Op vlak van literatuur telde België één Nobelprijswinnaar: Maurice Maeterlinck. Langs Franstalige kant zijn auteurs als Georges Simenon van commissaris Maigret en Amélie Nothomb het meest bekend. Hendrik Conscience, Ernest Claes en Felix Timmermans begonnen te schrijven in het Nederlands. Willem Elsschot, Gerard Walschap, Louis Paul Boon brachten dit tot verdere ontwikkeling. Johan Daisne en Hubert Lampo lanceerden het magisch realisme. Hugo Claus en Jef Geeraerts brachten literatuur met meer vaart. Hedendaagse schrijvers zijn Pieter Aspe, Herman Brusselmans,Kristien Hemmerechts en Anne Provoost. Beroemde dichters waren Guido Gezelle, Albrecht Rodenbach, Paul Snoek en Herman de Coninck.
Een mengvorm van het picturale en tekst zijn stripverhalen, met wereldberoemde striptekenaars als Hergé van Kuifje, Edgar P. Jacobs van Blake en Mortimer, Willy Vandersteen van Suske en Wiske, Marc Sleen van Nero, Pom van Piet Pienter en Bert Bibber, Jef Nys van Jommeke, Peyo van de Smurfen en Franquin van Guust Flater.
Adolphe Sax vond de saxofoon uit. Bekende muziekartiesten zijn Toots Thielemans, Jacques Brel, Axelle Red, Dani Klein en Arno Hintjens. Sandra Kim won het Eurovisiesongfestival in 1986.
De bekendste opera is De Munt te Brussel, waar de Belgische Revolutie begon na de opvoering van de Stomme van Portici. Bekende ballet-choreografen zijn Anne Teresa De Keersmaeker en Jeanne Brabants. Acteurs Jean-Claude Van Damme en Jan Decleir zijn internationaal bekend, net als de modeontwerpers zijn Dries Van Noten, Dirk Bikkembergs en Walter Van Beirendonck.